SEKTÖR > Türkmen “İstanbul Jewellery Show’a makas eşliğinde gitmek fuarın etkisini yok etmek demek”

Türkmen “İstanbul Jewellery Show’a makas eşliğinde gitmek fuarın etkisini yok etmek demek”

Türkmen “Çok uzun zamandır kuyumculuk sektörüyle ilgili alınan kararlarda sektörümüz için hep problem ve sıkıntı oluyor. Alınan kararlar ile hedeflenen amaçların birbiriyle örtüşmediğini görüyoruz. Her yıl milyonlarca dolar döviz girdisi sağlayan bir sektörün hızla kan kaybetmesinin üzüntüsünü yaşıyoruz. Has Gümüş Kıymetli Madenler firmamızdan her geçen gün üretim için has maden talebi azalıyor. Bu şartlar altında İstanbul Jewellery Show’un sektörümüze pozitif etkisi çok sınırlı olacaktır.”

Altın ithalatına getirilen kısıtlamanın sektörümüzdeki olumsuz etkileri günden güne artıyor. Bu konuda Ankara ile sürekli iletişim kurulsa bile sektörümüze müjdeli bir haber gelmiyor. Özellikle İJS Nisan fuarına giriş yapmak üzereyken ortada olan makas tüm sektör mensuplarımızı tedirgin ediyor.

Has Gümüş Kıymetli Madenler firma ortağı Ercan Türkmen; kuyum ihracatının durma noktasına geldiği bu ortamda, artık birçok kuyum üreticisinin rotasını yurtdışına çevirmeye hazırlandığını, yaklaşık 9 aydır yaşanan makas kriziyle birlikte uluslararası pazarda kayıpların artık net bir şekilde görülmeye başlandığını söyledi.

Her fuar öncesi değerli maden firmalarında ama az ama çok bir hareketlilik olduğunu, yeni tasarımlarını sergilemek isteyen kuyum üreticilerinin has maden taleplerinin arttığını belirten Ercan Türkmen; “Şu an itibariyle fuarın heyecanı, hareketi ne çarşıda ne de Kuyumcukent bünyesinde görülmüyor. Zaten çok düşük karlar eşliğinde çalışan Türk kuyum üreticisinin bu makas eşliğinde özellikle İtalyan rakipleri karşısında şansı fazla yok. Yıllardır katma değerli takılar üretelim ve en büyük farkımız uygun fiyatımız olmasın demiştik. Fiyat avantajını da kaybedince şapka düştü kel göründü durumu da ortaya çıktı. Kısacası birazda çuvaldızını kendimize batırmamız lazım” diye konuştu.