SEKTÖR > Akif Sarıyer “ Dubai olma hayalinin yeni düzenlemelerle gerçekleşme ihtimali yok”

Akif Sarıyer “ Dubai olma hayalinin yeni düzenlemelerle gerçekleşme ihtimali yok”

Sarıyer “Dahilde işlem rejiminde yapılan değişiklikler, mal karşılığı altın ithalatının yasaklanması, ons fiyat farkı, ihracatta belirli bir oranda kazanımların dövize dönüştürülme zorunluluğu, ithalat ve ihracatı zorlaştıran mevzuatlar, darphanede beklenen süreler vs. ile sektörümüzün ihracat potansiyelini arttırması ve Dünya çapında İstanbul’un kuyum alanında bir cazibe ve çekim merkezi olma hedefi kaf dağının arkasında kalıyor.”

Sektörümüze yönelik son dönemde ardı ardına yeni düzenlemeler geliyor. Bu düzenlemeler yapılırken sektörün ileri gelenlerine, sektör temsilcilerine ve sektörün sivil toplum kuruluş yöneticilerine danışılmaması her zaman eleştiri konusu oluyor. Son olarak mal karşılığı altın ithalatının durdurulması konusu var. Daha önce dahili işlem rejiminde yapılan değişiklikler gibi birçok mevzuatların ihracat yapan firmalarımızın uluslararası rekabet gücünü aşağıya çektiğini görüyoruz.

Bu önemli konularla ilgili Aktif Kıymetli Madenler Firma Sahibi Akif Sarıyer değerlendirmelerde bulundu. Pandemi döneminde büyük kan kaybeden kuyumculuk sektörünün üzerinde adı konulmamış bir bürokrasi ve mevzuat baskılarının olduğunu, ülkemize döviz girdisi getiren en önemli sektörlerden biri olan kuyumculuk sektörünün önünün açılmasının herkesin yararına olacağını söyledi.

Sarıyer; ülkemize Dünyanın her noktasından hurda altın, külçe altın gelmesinin önünü kapayacak yeni düzenlemelerin, sektörümüz açısından elde edilen avantajların kaybı anlamı taşıdığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son dönemde ülkemize giren altın miktarında önemli düşüşler var. Altının azalması fiyatlarda birkaç puan artış anlamı taşıyor bu da üreticimize olumsuz yansıyor. Üretici için yurtdışından gelen dahili altın büyük önem taşıyor. Açıkçası Ankara ile iletişimin daha da artırılması gerektiğini görüyoruz. Kuyumculuk sektörünün tamamının kayıt altına alınmasına hiçbir itirazımız olamaz. Tabi ki sıfır kayıt dışı politikası önce sektörün en büyük firmalarından başlarsa aşağıya doğru hızla yayılacaktır. Ülke kuyumculuğunun Dubai olmak gibi yıllardır kıymetli bir hayali vardı. Son dönemde alınan kararlar ile İstanbul’un yeni Dubai olması gittikçe zor bir hale geliyor. Birkaç firmanın yapacağı yanlışların önüne geçmek için koca bir sektörün işleyen çarkına çomak sokmak hepimize zarar veriyor.”