SEKTÖR > CVD’ye piyasa henüz CeVaP vermeye hazır değil…

CVD’ye piyasa henüz CeVaP vermeye hazır değil…

CAN TOSUN “CVD pırlanta satışı ülkemizde bir tabu olarak kabul edildiği için daha uzun süre yapılmayacaktır. Ne son tüketici ne de mücevher satıcısı CVD pırlanta ürün satışına hazır değil…”

CVD Diamond (Laboratuvar ortamında yetiştirilen pırlanta) bir diğer adıyla sentetik pırlanta son dönemde sektörümüzün gündeminde yavaş yavaş yer alıyor. Dünyaca ünlü birçok firma CVD özel koleksiyonları piyasaya sürdü. Birçok ülkede CVD pırlantalı mücevherler, uluslararası sertifika ile satışa sunuluyor. Türkiye’de ise CVD pırlantalı ürünlerin yavaş yavaş internet üzerinden satışa sunulduğunu gözlemliyoruz. Bu önemli konuda 35 yıllık tecrübesiyle, sektörümüzün kıymetli değerli taş eksperi, Elit Diamond firma sahibi Can Tosun’un görüşlerini aldık. Tosun; CVD pırlanta için ülkemizin henüz hazır olmadığını, suistimale açık bir yanı bulunan CVD pırlantalı mücevher satışının daha uzun bir süre geniş kitlelere yayılmayacağını öne sürdü.

Laboratuvar ortamında üretilen, doğal pırlanta ile büyük ölçüde aynı fiziksel, kimyasal ve optik özelliklere sahip olan bir diğer adıyla sentetik pırlanta sektörümüzün gündemini meşgul ediyor. Henüz ülkemizde geniş kitlelere sunulmayan, internet ortamında ismi zikredilen CVD Pırlanta; yurtdışında hızla önemli bir Pazar elde ediyor. Değerli Taş Uzmanı, sektörümüzün köklü değerli taş ofisi Elit Diamond firma sahibi Can Tosun, ABD pazarında CVD’nin çok popüler bir hale geldiğini ve ABD’de açılan bir dava neticesinde CVD pırlantanın doğal pırlanta ile tüm değerlerinin aynı olmasıyla CVD ile sentetik kelimelerinin beraber kullanılmamaya başladığını söyledi.

Ülke insanımızın yapı itibariyle bir şeyin orjinali varken onun sahtesine, doğal olmayanına uzun soluklu ilgi göstermediğini, geçmiş yıllardan çeşitli örneklerle sunan Can Tosun; “Bir tarafta yüzbinlerce yılda yer altında oluşan, hikayesi olan pırlanta var bir tarafta da 8-9 saatte ortaya çıkan sentetik, pırlantaya birebir benzeyen bir taş var. Biz Elit Diamond olarak CVD’ye sıcak bakmıyoruz. CVD’nin piyasaya çıkmasıyla birlikte çeşitli kişilerin bunu gerçek pırlanta gibi satışa sunmasından endişe ediyoruz. Sonrasında işini dürüst ve ilkeli yapanlarla, illegal ticaret yapanlar ile aynı kefeye konur” diye konuştu.

Çamur at izi kalsın anlayışıyla CVD pırlanta satan firmaların, doğal pırlanta satışlarıyla ilgili hep süpeklasyonlar çıkarılacağını ve böyle bir söylenti sarmalı içine girmemek için Elit Diamond’ın CVD ile arasına derin mesafeler koyduğunu belirten Can Tosun; sözlerini şöyle tamamladı:

“Tabi ki belli bir süre sonra CVD pırlanta ekonomik avantajını da ortaya koyarak, Türkiye pazarına da girebilir. Bunun zamanını bilmiyorum. Dünyada çok hızlı gelişim gösteriyor. CVD korkmamız gereken bir taş değil. Elmaya elma dersek sorun değil ama elmaya portakal dersek o zaman sıkıntı olur. Son dönemde değerli taş firmalarının, özellikle son 3 yılda kendilerini ekstra korumaya aldıklarını ve çok dikkatli pırlanta seçimi yaptıklarını biliyorum. Tabi ki her zaman olduğu gibi son sözümüz; ‘sertifikasız pırlanta olmaz’ “