SEKTÖR > Katılımcısı değil ziyaretçisi çok olan fuar makbuldür

Katılımcısı değil ziyaretçisi çok olan fuar makbuldür

Ömer Kaya “Anadolu fuarlarında istikrar sağlanması için fuar organizatörleri katılımcılardan daha çok ziyaretçilerin fuara katılımları için enerji sarfetmelidir. Yıllardır Anadolu’da düzenlenen fuarlarda neden arzu edilen sonuçlar elde edilemedi ? Herkes şapkasını önüne alıp düşünmelidir. Fuara katılsınlar diye firmalara yapılan ziyaret ve ilginin %20’si bölge esnafının fuara gelmesi için yapılsaydı bugün farklı şeyler konuşuyorduk.”

Yıllarca ülkemizin neresinde fuarlar yapılırsa yapılsın Besay Kuyumculuğu fuar alanlarında en şık haliyle, yeni tasarımlarıyla gördük. En son 2021 yılında Diyarbakır Kuyumculuk Fuarına katılan Besay; Anadolu’daki fuar organizasyonlarına katılmama kararı aldı. Peki yılların deneyimli markası, yıllar sonra niye böyle bir karar almak zorunda kaldı ?

Besay Kuyumculuk firma sahibi, deneyimli kuyumcu Ömer Kaya; “Anadolu’da, özellikle Gaziantep şehrimizde çok başarılı kuyumculuk fuarlarının organize edilebileceğine inandım. Fuarı organize eden kuruluşlar, katılımcılara yönelik harcadığı enerjinin küçük bir kısmını bölge esnafına harcamış olsaydılar, bugün farklı bir sohbet yapardık. Anadolu’da yıllardır yapılan fuarlarda bir heyecan, bir istikrar yoksa bir aynaya dönüp bakalım” dedi.

Ankara’dan Trabzon’a, Gaziantep’den Maraş’a Diyarbakır’dan Adana’ya kadar ülkemizin farklı şehirlerinde düzenlenen fuarlara hep Besay’ın katıldığını hatırlatan Ömer Kaya; sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu fuarların Anadolu esnafımız için faydalı olacağına hep inandık. Gördüğümüz kadarıyla düzenlenen fuarlara bölge esnafı özenle davet edilmiyor ve esnafın fuara gelmesinin önemi, profesyonel kişiler tarafından yeterli düzeyde açıklanmıyor. Fuarı fuar yapan katılımcılar değil ziyaretçilerdir. Bir süre öneri de bulunduk. Esnafın çalışma saatlerinin dışında fuarın açılış ve kapanış saatlerinin güncellenmesini bile organizatörlere tavsiye ettik. Ne yaptıysak sözümüzü dinletemedik. Biz İstanbul Jewellery Show’un emekleme günlerini de biliyoruz. Şimdi İJS için artık yer bulamıyorsunuz, fuar alanının her santimetre karesi dolu. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar elde edemezsiniz sözünü hatırlatmak istiyorum. Bir de Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Reçete belli, çare belli. Bırakın Anadolu’daki fuarlara yabancı alıcıyı getirmeyi önce fuarın düzenlendiği şehirdeki esnafın %20’si gelsin.”

Anadolu fuar katılımlarına nokta koyan Kaya; bu organizasyonlarda radikal bir değişim yaşanmazsa, ücretsiz katılım teklifi bile gelse fuarlara katılmayacağını açıkladı.