SEKTÖR > Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

Turan Keser “Kuyumculara yönelik mesleki düzenlemelerin yapılması geç kalınmış olsa da gelecek adına ümit verici. Mesleğe gerçekten gönül verenler, tüketicinin hakkını gözetenler, yeni kurallardan mutlu olacaktır.”

Avrupa Birliği Uyum Yasaları çerçevesinde tüm meslek branşlarında standartların ortaya konması ve mesleki yeterliliği belgelendirme alanındaki çalışmalar çerçevesinde perakende kuyumcularına yönelik yeni düzenlemeler yapılıyor. Ticaret Bakanlığı; kuyum ticareti ile ilgili yeni yönetmelik taslağı hazırladı. Sektörümüzün yetkilileriyle iletişim halinde olan Ticaret Bakanlığı yetkilileri; kuyumculuk ticaretinin çok daha kontrollü bir şekilde yapılması, tüketici haklarının en üst seviyede korunması ve mesleğin belirli standartlar eşliğinde icra edilmesi için bu düzenlemenin çok önemli olduğunu ifade ediyorlar.

Sektörümüzün deneyimli ismi Balaban Kuyumculuk firma sahibi Turan Keser; uzun yıllardır emekliden tutun da cebine biraz para geçen çok sayıda kişinin kuyumcu mağazası açtığını, mesleğin temel ilkelerine haiz olmayan, etik çalışmadan uzak, mesleğe sonradan adım atan çok sayıda kişinin kuyumcuların itibarını zedeleyen çalışmalar içinde olduğunu söyledi.

Özellikle son tüketicinin ciddi mağduriyetler yaşadığının net bir şekilde görüldüğünü, bu tip negatif olayların artışıyla kuyumcu ile vatandaş arasına kara kedi girdiğini kaydeden Turan Keser;

“Mağaza açacak olanların belirli bir teminat devlet bankasına koyması, güvenlik ile ilgili kurallara uyulması, mesleki yeterlilikle ilgili belge sahibi olunması gibi daha birçok öneriyi inceledim. Hepsi; mesleğimizin prestiji açısından önem taşıyor. Belirlenen kurallara uyanlar, otomatik olarak işlerini düzgün yapacaklardır. Yeni kurallar ile kaybeden olmayacak hepimiz kazanacağız. En çok da son tüketicinin mağduriyetleri son bulacak” diye konuştu.

Birçok kuyumcunun yoğun bir şekilde demo ürünler eşliğinde vitrinlerini çok zengin gösterdiğini ve kuyumcuya ürün veren toptancı, üreticinin de bir yanılsama içine girerek kontrolsüz bakiyeli ürünler mağazaya bıraktığının altını çizen Turan Keser; “Uzun yıllardır mesleğin içindeyim. Her önüne gelenin kuyumcu mağazası açtığı günlerin geride kalması gerekiyor. Milyem nedir ? 999 neyi ifade eder gibi en basit mesleki bilgilerden yoksun, sözde kuyumcular bizi geriye götürüyor. Geç kalınmış olsa da alınan önlemleri yerinde buluyorum ve bu kuralların sıkı bir takip ile uygulanması gerektiğine inanıyorum.”

Keser; son aylarda altın fiyatlarının düşüşüyle birlikte kuyum alışverişinde kıpırdanma olduğunu sözlerine ekledi ve bahar ile birlikte işlerin daha da artacağını tahmin ettiği dile getirdi.