SEKTÖR > Altın takısını alamayan kalıbını alıp gidiyor

Altın takısını alamayan kalıbını alıp gidiyor

İbrahim Doğankaya “Çok yakında yabancı müşteri sayımız yerli müşterimizi geçecek. Altın fiyat farklılığı nedeniyle Türkiye’den alamadığı takılarını kendi ülkesinde yaptıran yabancı üreticilerin sayısı sürekli artıyor.”

İstanbul Jewelery Show’a katılan katılmayan birçok firma en yeni tasarımlarını fuar takvimine paralel bir şekilde vitrinlerine taşımaya hazırlanıyorlardı. Normal şartlarda her İJS fuar öncesi yeni tasarımlarını kalıba almak için Berbey Kalıp atölyesine yoğun talepler oluyordu. Peki 17 Nisan’da kapısını aralayacak olan İJS öncesi son durum nedir? Yeni tasarım konusunda firmalarımız gece gündüz çalışıyor mu?

Deneyimli Kalıp Ustası İbrahim Doğankaya; altın fiyat farklılığının kuyum ihracatımıza büyük darbe vurduğunu, ortaya çıkan makasın sektörün içinden geçtiğini söyledi.

Ama az ama çok İJS öncesi yeni tasarımlar, yeni modeller konusunda ciddi bir hareketlilik yaşandığını hatırlatan İbrahim Usta; “Bu fuarda herkes çok kontrollü hareket ediyor. Beklentiler minimum düzeyde. Yeni kalıp konusunda taleplerde ciddi azalma var” dedi.

Fuar öncesi bir iki ay önce yeni kalıp taleplerinin gelmeye başlaması gerektiğini kaydeden Doğankaya; “Şu anda böyle bir hava yok ve birçok firmanın fuara zorunlu bir şekilde katıldığını, ellerinde seçenek olsa katılmayacaklarını duyuyorum. Açıkçası bu sene, geçen yıl piyasaya sürülen ve çok fazla tüketiciyle buluşmayan modeller tekrar satışa sunuluyor. O yüzden bu fuarda çok fazla yeni tasarım yok” diye konuştu.

Yabancı Alıcıların İlgisi Artıyor…

Son yıllarda atölyelerinden hizmet alan ve özel kalıp yaptıran yabancı kuyumcuların sayısının arttığını kaydeden Doğankaya; sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kalıp işi gerçekten ciddi bir tecrübe ve emek istiyor. Günümüzde hemen hemen tüm atölyeler kalıp işlerini dışarıdan almayı tercih ediyor. Metali bilmek, kalıp alırken karşılaşılacak zorluklara karşı çözüm üretmek işimizin önemli detayları arasında yer alıyor. Altın takısını ülkemizden alamayan yabancıların, özenle hazırlanan takıların kalıplarını alıp kendi ülkelerinde maden ile buluşturduğunu görüyoruz. Bir taraftan seviniyor bir taraftan üzülüyoruz.”