SEKTÖR > Murat abimizin gözünden sektörümüz ve 2020 yılı

Murat abimizin gözünden sektörümüz ve 2020 yılı

Sektörümüzün kalbinin attığı çarşı (çemberlitaş) olarak tabir edilen Çemberlitaş Kapalıçarşı Beyazıt üçgeninde yıllardır başarıyla çalışmalarını sürdüren Sedaş Kuyumculuk Genel Müdürü, deneyimli sektör mensubumuz Murat Haliloğlu’na konuk olduk. Meslek hayatında 37 yılı bırakan, güler yüzlü ve açık sözlülüğüyle camiamızda hemen hemen herkes tarafından tanınan, birçoğumuzun Murat abisi, Murat Haliloğlu; sektörümüzün nasıl bir yıl geçirdiğini ve 2020 yılında yaşadıklarımızı kısaca bize özetledi. Bakın, Murat Haliloğlu cephesinden sektörümüzün 2020 karnesi ve pandeminin ortaya koyduğu sonuçlar neler olmuş?

Bu yılın en çok konuşulan iki kelimesiyle sohbetimize başlayalım. Pandemi ve Covid 19

Kimsenin tecrübe etmediği, yaşayan hiçbir canlının yaşamadığı bir süreci tecrübe etmiş olduk. Danışacağımız, sorgulayacağımız hiç kimse yoktu. Eski ustalarımıza dönenerek; “Böyle bir dönemi nasıl geçirdiniz? “ diye soramayacağımız zorlu bir süreç yaşadık. Sürecin belki ortasındayız belki de sonundayız bunu da tam olarak bilmiyoruz. Bilinç oluşturduk ve farkındalığımız arttı. İnsanoğlu herşeye alışıyor. Hakikaten büyük yara aldık ama aynı zamanda önemli tecrübeler de edindiğimizi düşünüyorum.

8 Ayar Takılar?

Arzu edilen seviyede son tüketici tarafından kabul edildiğini düşünmüyorum. Altın fiyatlarının yüksekliğinde 8 ayarlar ön plana çıkıyor. Ben yine de uzun vadede 8 ayar takıların kuyumcu vitrinlerinde büyük yerler edineceğini düşünmüyorum.

E Ticaret ?

E Ticaret’in sektörümüz açısından büyük artılar katacağını ve yüksek ciroların elde edilmesine yol açacağını şu an için düşünmüyorum. Ancak son tüketicinin gözünde yer etmiş ve kurumsallaşma sürecini tamamlamış bir elin parmağını geçmeyecek firmalarımızın E ticaret ile etkin sonuçlar elde edebilirler. Bu durum geneli etkilemez. Gerek toptan gerek perakende kuyum alıcısı, takıya dokunmak ve yakından incelemek isteyeceklerdir.

Çarşı… Çemberlitaş ?

Covid 19’dan en çok etkilenen bölge olarak kabul ediliyor. Turistler yok, bölge de hayat yok. Hayatın kalbi durdu. Tabi ki sektörümüzün kalesi olmaya devam edecek.

Sahte Altın..?

Altın fiyatları bu boyutta yükselirse, sahte altın vakaları artar. Sağlam, köklü firmalarla çalışılmasını tavsiye ediyorum. Bize gelen alıcılara net bir şekilde söylüyoruz. Sedaş’tan almıyorsanız bile 3-4 köklü zincir markası var oradan alışverişinizi yapın diyoruz.

2020 yılı ?

Çok üzücü bir yıl yaşadık. 2020, uluslararası boyutuyla herkese acı verdi. Adeta 3’üncü Dünya savaşını yaşadık.

Sedaş & Lisa ?

Biz bu yıl markalarımızı korumaya aldık aynı zamanda önemli yatırımlar gerçekleştirdik ve Şeref Han’da bulunan iki katlı mağazamızı sırayla baştan sona yeniledik. Yılın tamamında müşterilerimize hizmetimizi ve ürünlerimizi aksatmadık.

2021 yılı ?

Mayıs ayından itibaren 2021 yılından ümitliyiz. Ticari olarak yılın ikinci yarısının çok iyi geçmesi de mümkün olabilir. Birçok kişi ve firma alımlarını erteledi. Bu ertelenen ihtiyaçlar, sahaya dökülürse yılın ikinci yarısı çok güneşli geçebilir.

İtalyan Partnerleriniz ?

Onlarla aynı kaderi paylaştık. Yaşanan sıkıntılar ortaktı. Birbirimize karşı anlayışlı olduk. Bu dönemde kader birliği yaptık desek yeridir. Zor günlerde bağlarımızı kuvvetlendirdiğimizi düşünüyorum.

Bu kısa ama keyifli sohbete imkan verdiği için Murat Haliloğlu’na teşekkür ediyoruz. Nice yıllar onunla aynı atmosferi solumayı ve sektörün içinde sık sık karşılaşmayı arzu ediyoruz….