SEKTÖR > Yüksek Altın Fiyatları Kalıp Taleplerinde Yön Değişimine Yol Açıyor

Yüksek Altın Fiyatları Kalıp Taleplerinde Yön Değişimine Yol Açıyor

Rekor üstüne rekor kıran altın fiyatları; yeni tasarımların da önüne set çekiyor. Birçok kuyumcu elindeki mevcut modelleri piyasaya sunma derdinde. Hal böyle olunca kalıp atölyelerinin kapısını altın üreticileri daha az çalıyor. Bu dönemde; bijuteri ve gümüş takı üreticileri yeni kalıplar için harekete geçtiler. Altının yüksek rakamı nedeniyle, belirli bir kitlenin yeni takı kullanma ihtiyacı için gümüşe ve bijuteriye daha fazla yönelmesi bekleniyor…

Sektörümüzün tecrübeli kalıp atölyelerinden Berbey Kalıp; bu günlerde yine yoğun bir mesai dönemi yaşıyor. Ağırlıklı olarak altın takı üreticilerine hizmet sunan Berbey Kalıp; yüksek altın fiyatlarıyla birlikte daha çok gümüş ve bijuteri üreticilerinin talepleriyle karşılaşıyor. Berbey Kalıp firma sahibi İbrahim Doğankaya; kalıp üretiminde hangi madene ürünün yapılacağının çok fazla önemi olmadığını, bijuteri de olsa altın da olsa gümüş te olsa kalıp işçiliğinin standart olduğunu ifade etti.

Altın fiyatlarının rekor kırmasıyla birlikte insanların has altına büyük ilgi gösterdiğini ama aynı zamanda takılardan biraz uzaklaştıklarını belirten İbrahim Doğankaya; “Kalıp atölyeleri piyasanın nabzını yakından tutar. Kalıp atölyesine hangi alanlardan talep varsa o ürün gruplarında yoğunluk olduğunu görürüz. 500 TL bandını zorlayan altın; takı olarak tüm Dünyada bir kan kaybı yaşayacaktır. Bunun ilk sinyallerini, bize olan talep değişikliğiyle alıyoruz” diye konuştu.

Pandemi ile birlikte birçok ülkenin kuyumculuk alanında kendi iç üretimini güçlendirmek istediklerini de gözlemlediklerini ve yurtdışından takı kalıplarına yönelik bir artan ilgi olduğunu kaydeden Doğankaya; sözlerini şöyle noktaladı:

“Bildiğiniz gibi Dünyanın en kaliteli kalıbına bile sahip olunsa, üretimin diğer aşamalarında yapılacak yanlışlar ürünün finish aşamasında ortaya eksikler olarak çıkacaktır. Ben Dünya genelinde kuyum üretiminde her ülkenin bir çıkış yapmak istediğini gözlemliyorum. Ne olursa olsun, Türk kuyum ustaları her zaman bir adım önde olacaktır”