SEKTÖR > Oyunun Kurallarını Biz Değiştirdik Tekrar Eskisine Dönmeliyiz

Oyunun Kurallarını Biz Değiştirdik Tekrar Eskisine Dönmeliyiz

Onur Şahin “Yüksek altın fiyatlarıyla birlikte Bakiyeli ihracat yapmak, pimi çekilmiş el bombasıyla voleybol oynamak gibi”

Sektörümüzün ihracat alanında tecrübeli isimlerinden biri olan ve Onka Gold markasının yöneticiliğini üstlenen Onur Şahin; yeni normalleşme süreciyle birlikte artık ihracat alanında acilen bakiyeli çalışma sisteminin terk edilmesi gerektiğine dikkat çekti….

Tüm Dünyayı etkisi altına alan Covid 19 salgını; kolay kolay dinecekmiş gibi görünmüyor. Birçok ülke temkinli bir şekilde yurtdışı uçuşlara izin veriyor. Yurtdışına gidenleri ise dönüşte uzun süreli karantina günleri bekliyor. Kısacası yurtdışından bir alıcıyı ülkemize getirmek veya bizim ürünlerimizi tanıtmamız için o kişinin ülkesini ziyaret etmemiz, kısa vadede kolay gözükmüyor.

Deneyimli ihracat uzmanı Onur Şahin; aşırı değer kazanan altın fiyatlarıyla birlikte artık ihracat alanında bakiyeli çalışmanın sürdürülebilir bir yanının bulunmadığını ve bu fiyatlar eşliğinde bakiyeli çalışanları çok büyük risklerin beklediğini söyledi.

Markaları Onka Gold’un sıfır bakiye ile başarılı bir şekilde ticari faaliyetlerini yürüttüğünü hatırlatan Onur Şahin; “Bakiyeli ihracat kavramı zaten biz Türklerin icadı olmuştur. Ardından bazı İtalyan firmalar da bakiyeli çalışmak zorunda kalmışlardır. Bugün bakiyeli çalışmanın çok zor olmasının yanında ayrıca geniş stoklar eşliğinde ticaret yapmakta zor bir hal almıştır” dedi.

Uluslararası E Ticaret’in öne çıkacağı ve yabancı alıcıların internet üzerinden takıları seçerek sipariş vereceklerini kaydeden Şahin; “Size güveniyorlarsa, geçmiş çalışmalarınızı biliyorlarsa online sipariş almakta bir sıkıntı yaşamayacaksınız. Özellikle yabancı toptan alıcılar online sipariş vereceklerdir. Yabancı perakende kuyumcuları ise daha çok ürünü yakından görmek ve dokunmak isteyebilirler. İşlerin sakin olduğu bu süreçte, online ticaret için gerekli yatırımları yapmanın tam zamanı diye düşünüyorum. Şartlar değişiyorsa direnmek değil, uyum sağlamak sizi yarınlara götürür” diyerek açıklamasını noktaladı.